Boom kappen

Een plataan in een kleine achtertuin. Dat is niet zo handig. Want een plataan wordt groot, groter, grootst. Vaak vergeten mensen dat het lieve schattige kleine boompje kan uitgroeien tot een gigantische boom die over de tuine van de buren aan de linkerkant, de rechterkant en de achterkant gaat groeien. In een kleine stadstuin moet je geen grote soorten bomen planten. Dus óf regelmatig snoeien óf een klein soort boom planten. Deze plataan in een achtertuin was inmiddels ook een parasol voor de buren links en de buren rechts geworden. Tijd voor ander groen in de tuin! Aan ons de taak om deze plataan veilig en zorgvuldig te verwijderen. Inclusief het verwijderen door wegfrezen van de stronk.

Een plataan in een kleine stadstuin is geen goede keuze. Vooral niet voor mensen die de boom niet regelmatig (laten) snoeien. Beter is dan het om een kleine boomsoort te planten of regelmatig te snoeien.
Na het zetten van een “topanker” bovenin de boom kunnen wij met de kapwerkzaamheden beginnen en kan de boom in kleine delen worden ontmanteld.
De stam van de boom wordt in handelbare stukken gezaagd zodat ze naar de aanhanger kunnen worden gerold of getild.
De dunnere takken met het loof wordt door de versnipperaar gehaald zodat er nog maar weinig van overblijft en de hele boom in één keer afgevoerd kan worden. Afvoeren van hout en takken is kostbaar. Het is dus voordeliger om iemand te vinden die het hout graag als openhaardhout wil gebruiken.
Tenslotte wordt, indien gewenst, de overgebleven stronk grondig en voorgoed verwijderd met onze boomstronkfrees.
Nu is de plek waar eerst de boom stond, klaar voor een mooie grasmat, terras of plantentuin.
Volgend berichtLees meer artikelen