Bomen voor kleinere tuinen

Als u een boom wilt planten in een kleine tot middelgrote tuin, dan is het belangrijk om een geschikte boomsoort te kiezen die niet te groot wordt. Plant een boom niet te dicht bij de erfgrens, niet te dicht bij het huis of de schuur en hou rekening met de volwassen grootte van de boom.

Snoei bomen in een stadstuin waar nodig en begin te snoeien op jonge leeftijd.

Hieronder een opsomming van een aantal boomsoorten die geschikt zijn voor kleinere tot middelgrote tuinen:

Persich IJzerhout

Wordt 6 tot 10 meter hoog. Prachtig blad, vooral in de herfst spectaculair verkleurend van geel tot roodpaars. Bloeit in de vroege lente met kleine rode bloempjes.

Amandelboompje – Prunis dulcis

Amandier en fleurs. Een schilderij van de amandelboom door Vincent van Gogh.

Wordt 4 tot 10 meter hoog. Bloeit uitbundig met een roze bloem. Kleine loofboom met als vrucht de amandel. Kleine, sierlijke boom. Houdt van warm klimaat. Komt oorspronkelijk uit mediterraan klimaat. Uitstekende keuze dus voor onze warme lange zomers van de laatste jaren. Klimaatverandering bestendig.

Bolacacia of Kogelacacia

Geënte, bolvormige, boom. Wordt 4 tot 5 meter hoog. Is mooi en sierlijk en daarom geliefd in kleine tuinen. Net als bij een knotwilg moet je deze boom voor de winter of in het voorjaar vlak voor de groei, knotten tot bijna aan de stam. Groeit daarna snel weer terug tot bolvorm.

Beverboom

Groenblijvend met grote bloemen in warme zomers.

Bolcatalpa of Trompetboom

Eén van de meest geliefde bomen voor een kleine tuin. Frisgroene bladeren. Zonder te snoeien wordt hij tot 10 meter hoog. De meeste mensen snoeien deze boom 1 of 2 keer per jaar om een mooie, compacte, bolvorm te houden. 

Blauwe regen op stam – Wisteria

Blauwe regen op stam.

Lange blauwe bloemtrossen. Snoeien ná de bloei. Als u de boom in de zomer snoeit, kan er in september een tweede bloeiperiode komen. Dus dat is dubbel genieten van de prachtige trossen bloemen.

Rotsmispel of Krentenboompje

Wordt tot 4 meter hoog. Groeit zeer traag, dus weinig onderhoud. Mooie donkerrode verkleuring in de herfst. Het advies is om deze boom vrij groot te kopen omdat hij zo traag groeit. In de lente bloeit deze boom met heel veel witte bloemtrosjes. In de zomer heeft deze boom blauwpaarse bessen die bij vogels en bijen erg geliefd zijn.

Bougainvillea op stam

Bloeit uitbundig de hele zomer indien er genoeg zonlicht is. Verdraagt geen vorst. Daarom in Nederland vooral in kuip zodat hij ‘s winters binnen gezet kan worden.

Rode kerspruim

Paars blad, tot 6 meter hoog. Weinig onderhoud. Prachtige bloei in het voorjaar met roze bloempjes die verkleuren naar witte bloempjes. Staat graag op een zonnige tot halfschaduw plaats.

Brem op stam

Staat graag op zanderige bodem in de zon. Snoeien ná de bloei.

Glansmispel

Bladhoudend. Bloeit in het voorjaar met witte bloemen die daarna bessen vormen. Kan ook als leiboom worden gebruikt. Het grote voordeel is dat hij (als leiboom) veel privacy geeft omdat het blad ook in de winter blijft. 

Camellia op stam

Camellia op stam

Bloeit met roze bloemen

Zuilbeuk

Een langzaam groeiende beukensoort die zuilvormig groeit. Donkerpaars blad, in de herfst worden de bladeren groen.

Ceder op stam

Dwergceder met geelgroene naalden.

Judasboom

Prachtig bloeiende boom met roze bloemtrossen. Wordt tot 5 meter hoog.

Japanse Sierkers op stam

Bloeit uitbundig met hangende trossen roze bloemen vanaf april.

Sneeuwklokjesboom

Rijkelijk bloeiende boom met witte bloempjes die op sneeuwklokjes lijken. Heel geliefd bij bijen en vlinders. Wordt tot 6 meter hoog.

Olijfwilg op stam

Winterhard. Geel gekleurde bladeren.

Sierappel

Mooie witte bloei met kleine eetbare appeltjes. Wordt 5 tot 6 meter hoog. Tijdens de bloei geliefd bij bijen. Op latere leeftijd krijgt hij afhangende takken.

Perzische Slaapboom op stam

Prachtige boom. Sterk in opkomst in Nederland.

Amberboom

Amberboom

Kan goed als leiboom worden gebruikt. Wordt zonder snoei tot 15 meter hoog. Mooie kleuren in de herfst.

Pluim Es

Kleine boom in bolvorm. Wordt tot 4 meter hoog. Zeer geschikt voor kleine tuinen maar nog niet zo bekend.

Pluimhortensia op stam

Mooie witroze bloemen. Bloeit in augustus. Dus een mooie mix met eerder bloeiende soorten.