Boom kappen

Vandaag een Japanse Ceder (cypressenfamilie) gekapt. Deze boom werd erg groot en was veel te groot voor de stand/groeiplaats. Het kapplan was om met klimtechniek 1) eerst alle takken aan de huiszijde te verwijderen zodat het zwaartepunt aan de straatzijde zou komen. 2) De top en het midden af te zagen en te laten vallen en vanaf de grond de onderzijde te laten vallen. De nieuwe bladblazer getest (5,5 pk) en het is een béést! Voluit blaast hij gemakkelijk grotere sierstenen weg! De voortuin helemaal schoongeblazen, opgeveegd en afgevoerd. Heel blij met deze (zware) bladblazer. Zo kan de oplevering van de werkplek prachtig zijn 🙂

Het afzagen van de top. Doordat de takken aan één kant zijn verwijderd valt de top in de gewenste richting.

Het afzagen van het middengedeelte. Ook hier valt dit stuk precies in de goede richting door het juiste zwaartepunt.

Het afzagen van de onderzijde vanaf de grond. Behalve het goede zwaartepunt is de juiste manier van zagen bepalend voor de valrichting.

De Wet Natuurbescherming

Er werden twee verlaten nesten aangetroffen in deze boom. Deze nesten waren vervallen en werden niet jaarlijks gebruikt. Natuurlijk is het in januari geen broedseizoen, maar dan nog mogen nesten van jaarlijks terugkerende vogels niet verstoord worden.

Boom kappen Zaandam 1

De Japanse Ceder. Te groot voor de te kleine plek.

Boom kappen Zaandam 2
Nadat de top verwijderd is klim ik naar het middenstuk om dat gecontroleerd en precies te laten vallen
boom kappen zaandam 3
De Japanse Ceder op de te kleine plek.
boom kappen zaandam 4
Eerst naar boven klimmen om alle takken aan de huiszijde te verwijderen. Hierdoor komt het zwaartepunt boven de weg. Waar de delen op kunnen vallen.
boom kappen zaandam 5
Het in delen kappen van een boom met klimtechnieken. In dit geval gebruikte ik twee fliplijnen. Bij het zagen (hand- of kettingzaag) is het voorschrift om tenminste twee keer gezekerd te zijn.
Boom kappen in Zaandam 6
Rustig en veilig klimmen. Zaagbroek en helm zijn verplicht. Een lichte kettingzaag speciaal voor gebruik in de boom maakt alles nog veiliger.