Voordelen van houtsnippers

Voordelen van houtsnippers
Voordelen van houtsnippers

De stam en dikkere takken van een boom kunnen als haardhout dienen. De dunnere takken en het blad of de naalden kunnen wij versnipperen. Het versnipperde hout kan uitstekend worden toegepast in uw tuin als border, bodembedekking, een wandelpaadje, en als compost als voeding voor uw planten en bomen. De snippers vormen een mulchlaag van organisch materiaal. Deze humuslaag is uitstekend geschikt voor bodemorganismen zoals wormen en pissebedden, bacterieën en schimmels. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar het zorgt voor een uitstekende bodemstructuur waarin je planten, struiken en bomen uitstekend kunnen groeien en bloeien. Breng een laag van minstens 5cm houtsnippers aan en rondom bomen 10cm. Zorg ervoor dat je de houtsnippers niet vermengt met de tuingrond anders worden voedingstoffen weggenomen van de planten.

Soorten houtsnippers

houtsnippers cirkel
houtsnippers cirkel

Snippers van kastanjehout worden na enkele weken stijlvol grijs. Daardoor komen je bloemen en planten nóg mooier uit.

Houtsnippers van kale takken

Als uw boom in de winter wordt geveld, dan kunt u de houtsnippers behalve als bodemverbeterlaag ook gebruiken als decoratieve, onkruidwerende bodembedekking, voor wandelpaden en als valbeveiliging rond speeltoestellen.

Houtsnippers van takken met blad/naald

Als uw takken met blad/naald en al worden versnipperd, dan kan dit dienen als een voedzame mulch laag (mest/compost).

Een voldoende laag houtsnippers in uw tuin zorgt voor:

 • Puur natuur. Milieuvriendelijk.
 • Een heerlijke bosgrond geur.
 • Een warme uitstraling.
 • Bemesting van de tuingrond.
 • Geen of minder onkruid. Onkruidwerend.
  • Schoffelen in een border met voldoende (5cm dik) houtsnippers is nauwelijks nodig.
 • Verminderd wind- en watererosie
 • Verbetering organische bodemstructuur.
 • Water verdampt minder snel in een droge periode.
  • Planten water geven is nauwelijks meer nodig. De snipperlaag houdt het vocht vast.
 • Toename van ondergrondse biologische activiteiten waardoor planten beter groeien en bloeien.

Houtsnippers als valdemping

 

Rondom speeltoestellen kan een dikkere laag houtsnippers dienen als natuurlijke valdemping in plaats van bijvoorbeeld rubberen tegels. Een laagdikte van minimaal 30cm is aan te raden. De geschatte levensduur is 5 tot 8 jaar afhankelijk van het soort hout, dit is afhankelijk van de verwering van het hout, vervuiling en vermenging met de ondergrond. Jaarlijks: aanvullen van de materiaallaag, reken op enkele centimeters. Door het aanbrengen van een drainagelaag van steenslag ontstaat er minder humusvorming van onder af en blijft de speelplek bespeelbaar.

Houtsnippers als wandelpad

Pad van houtsnippers
Pad van houtsnippers

Regelmatig worden houtsnippers gebruikt om wandelpaden aan te leggen. Leg daar geen worteldoek onder. Als er flink wat regen komt wordt het dan namelijk “papperig”. Vul de paden om de drie jaar bij met een verse laag.

Houtsnippers wandelpad
Houtsnippers wandelpad

Nadelen van houtsnippers

Naast de vele voordelen zijn er ook nadelen aan houtsnippers. Houtsnippers verteren op den duur. Maar dragen dan wel bij aan een vruchtbare bodem. Soms verplaatsen vogels enkele houtsnippers waardoor ze op het gras of de bestrating kunnen komen. Om de decoratieve waarde te behouden moet om de paar jaar een nieuw laagje houtsnippers worden gelegd.