2 bolcatalpa’s gekapt, wortels verwijderd.

Kappen van bomen in Badhoevedorp
Deze twee bolcatalpa’s hebben hier ongeveer 5 jaar gestaan. De witte stipjes in de aarde zijn de stronken van buxusstruiken.

Ze stonden er ongeveer 5 jaar en er was een buxushaag omheen en onder geplant. De eigenaar had de buxushaag al weggehaald, maar de vele stronken van de buxusstruiken stonden er nog wel. Hierdoor was een groot gedeelte van deze klus het verwijderen van de buxusstronken.

Kappen bomen in Badhoevedorp
Veel buxusstronken doorwortelden dit perk. Met een messcherp geslepen spade ging het uitsteken uitstekend.
Vellen van bomen in Badhoevedorp
Kleine boompjes kunnen grote wortels hebben…

Deze hebben wij in onze bus gelegd en keurig afgevoerd. Net zoals de twee bolcatalpa’s. De wortels van de bolcatalpa’s waren behoorlijk uitgegroeid, maar wij waren uitgerust met een scherp geslepen spade waarmee we toch, door met ons hele gewicht op de spade te springen, de bolcatalpa’s rondom konden uitsteken. Met de kleine kettingzaag zijn de kronen en de stronk van de stam gescheiden. Ookal was dit snel gebeurd, we hebben natuurlijk wel beschermende kettingzaagkleding en helm met gehoorbescherming gebruikt. Want kettingzagen zijn levensgevaarlijk en een ongeluk is zo gebeurd. Kettingzaagongelukken overkomen de beste en meest ervaren kettingzagers nog steeds helaas.

Boom vellen in Badhoevedorp
De stronken en de boomresten in de bus klaar om afgevoerd te worden. Update: inmiddels hebben wij een grote aanhanger en takkenversnipperaar. Dat werkt wat efficiënter 🙂

Schoonmaken na het verwijderen van bomen

Boom verwijderen in Badhoevedorp
Het terras schoongespoten.

Omdat de voortuin waarin de bolcatalpa’s stonden prachtig betegeld was met antracietkleurige tegels van 60x60cm hebben we aan het eind van het karwei met de tuinslang alles netjes schoon gespoten. Zo werd de situatie nog mooier achtergelaten dan dat wij het al aantroffen.

Netjes verwijderen van bomen in Badhoevedorp
Het terras schoongespoten. Opgeruimd staat netjes.

Vergunning

Deze bolcatalpa’s waren niet vergunningplichtig. Hadden deze bolcatalpa’s in een gemeente gestaan waar nog wel een kapvergunning (omgevingsvergunning voor het kappen van bomen/vellen van houtopstand) bestaat, dan zouden de bomen door de geringe stamomvang op een hoogte van 1,3 meter waarschijnlijk toch buiten de vergunningplicht vallen. U kunt zelf checken of uw boom vergunningplichtig is voor kap via het Omgevingsloket Online. Klik daarvoor op onderstaande afbeelding:

Wet Natuurbescherming

Ingevolge de Wet Natuurbescherming is het verboden om inheemse soorten vogelnesten te verstoren (ook in naastgelegen bomen) of te verwijderen tijdens het broedseizoen door bijvoorbeeld het kappen van bomen. Het broedseizoen duurt gemiddeld genomen van 15 maart tot 15 juli of vanaf/tot zolang een vogel broed.
Bij inspectie van deze boom zijn geen broedende vogels aangetroffen en ook geen jaarrond beschermde nesten van bijvoorbeeld roofvogels. Daarmee is bij het kappen van deze boom voldaan aan de Wet Natuurbescherming.

Weer een boom gekapt en netjes opgeruimd door Boomverzorging en Verwijdering 🙂