Notenbomen staan erom bekend dat er grote takken uit kunnen breken als de boom wat ouder wordt en de takken te zwaar (net als bij de grove den) worden. Snoeien is daarom een goed idee om het gewicht van de takken lichter te maken en minder wind te vangen. Denk er wel aan dat als je een boom eenmaal snoeit, hij regelmatig (om de drie/vier jaar) gesnoeid moet gaan worden. Want “snoeien doet groeien”. De snoeifrequentie is afhankelijk van de groeisnelheid van de boom. De groeisnelheid van de boom is afhankelijk van het weer, de samenstelling van de bodem (voedingstoffen, zuurgraad, kalkgraad etc), de gesteldheid van de bodem (zuurstoftoevoer) en van het soort boom.

Als de stam te veel heen en weer gaat kan hij de wortels loswerken. Dan kan de boom gemakkelijk gaan vallen bij harde wind. Je kunt dit herkennen door tegels die omhoog komen in korte tijd (dus niet door worteldruk over langere tijd), of door lange barsten in de aarde boven de wortels die van de stam aflopen. Als dat gebeurd kun je de boom beter kappen voordat de boom spontaan gaat omvallen.

Als de boom goed in het blad staat in de zomer, geen zwakke plekken heeft, dan is het meebewegen met de wind juist een teken van buigzaamheid van de boom en dat is een goed teken dat de boom gezond is. Dan hoef je in principe niet aan kap te denken.