Fruitbomen Snoeien

Fruitboom snoeien

Bij fruitbomen onderscheiden we twee belangrijke families. De eerste zijn appels en peren (pitvruchten) en de tweede zijn pruimen, kersen, perzik enz. (steenvruchten). Snoeien doe je altijd bij droog weer en in een droog gewas en in een vorstvrije periode.

Het snoeien van fruitbomen is een vak apart en niet te vergelijken met het snoeien van loof- en naaldbomen. Vanaf de middeleeuwen is bekend dat monniken in kloostertuinen bestudeerden hoe fruitbomen het beste konden worden opgekweekt en begeleid. Door weinig te snoeien ontstaat veel vruchthout, door veel te snoeien onstaat veel groeihout. De kunst is om hierin de juiste balans aan te houden.

fruitboom snoei

Uitgangspunten voor het snoeien van fruitbomen

De basis voor alle snoei van fruitbomen is

  • dat je niet teveel (kleinere) vruchten wilt.
  • dat alle vruchten voldoende licht krijgen.
  • dat de takken niet gaan hangen.
  • dat de takken niet meer dan 45 graden omhoog groeien.
  • dat de boom niet te hoog wordt om de vruchten te kunnen plukken.

Het snoeipunt is altijd vlak boven een knop die in de gewenste groeirichting staat en enigzins schuin, zodat die knop dan een zijwaardse tak in die gewenste richting gaat vormen. Snoei de naar binnen- en naar beneden groeiende takken zodat de kroon open blijft. Snoei ook de “waterscheuten”. Dit zijn steil naar boven groeiende dunne twijgen met weinig knoppen. Laat de kleinste takjes “sporen” wel zitten, want daar komen de vruchtknoppen aan.

Vruchthout en Groeihout

De takken van fruitbomen kunnen worden onderscheiden in vruchthout en groeihout. Horizontale, langzaam groeiende takken zullen meer bloemknoppen produceren dan verticale takken. Om de vorming van vruchthout te bevorderen moeten de verticaal groeiende takken worden gesnoeid. Dit kan ook de stam zijn. Snoei niet meer dan 20% bij een appel- of perenboom en bij een pruimenboom 15%. Anders ontstaan er waterloten, snel groeiende, dunne, verticale takken. Deze waterloten geven aan dat de verhouding tussen kroon en wortels niet in balans is.

Bij jonge bomen zorgen dat er geen vruchten aan het eind van de takken komen in verband met afhangen. Hangend hout sterft namelijk als eerste af. De takken moeten altijd 90 tot 45 graden van de hoofdstam staan. Snoei de naar beneden groeiende takken.

Goed plukken is een kunst. De vruchtzetel moet behouden blijven voor de vrucht van volgend jaar. Pluk je die wel af, dan heb je volgend jaar geen vrucht op die plaats.

Zomersnoei en Wintersnoei

Wanneer snoei je fruitbomen?

Alle fruitbomen kunt u snoeien van November tot Februari, met uitzondering van kersen- en pruimenbomen. Doordat deze planten kunnen bloeden, en de kans op vorstschade daarmee groter is, kunnen deze bomen het best gesnoeit worden na de pluk.

Zomersnoei (juli en augustus) is belangrijk voor het behoud van de vruchtgrootte. Met de zomersnoei wordt ongeveer éénderde van de nieuwe groei afgesnoeid.
Wintersnoei is belangrijk voor het behoud en open houden van de kroonstructuur. Het open houden van het midden is goed voor de lichtinval.

Appelboom snoeien

Appelboom
Appelboom

Na het zorgvuldig vormen van een jonge appelboom is de snoei daarna alleen nodig voor het verwijderen van te veel groeihout, twijgjes. Zorg dat de appelboom niet te breed en niet te hoog wordt. Voldoende belichting van het vruchthout waardoor de appels beter kleuren en smaken. Zorg voor vitaal vruchthout. Snoei niet bij regen of vorst, maar bij droog en zacht weer. Anders hebben ziektes makkelijker toegang tot de wond. Eventueel kunnen takken die naar boven groeien worden “rechtgebogend” met behulp van touw of elastiek. Na een aantal maanden kunt u deze hulpmiddelen weer verwijderen en blijft de tak in de laatste stand.

Pruimenboom snoeien

Pruimenboom
Pruimenboom

Net zoals bij de appelboom hebben pruimenbomen, na een goede vormsnoei, ook alleen onderhoudssnoei nodig. Alleen het weghalen van waterloten en verticale takken en het openhouden van de kroon is nodig.
De beste snoeitijd is Augustus/September. In ieder geval bij droog weer en zonder vorst.
Aandachtspunt bij pruimenbomen is het bemesten met organische meststoffen. Gebruik geen kunstmest. De beste mesttijd is van Maart tot April en eventueel in Juli een tweede bemesting.

Perzik en Nectarinebomen snoeien

Perzikboom
Perzikboom

Nieuwe vruchten groeien bij de perzik juist wel op nieuw groeihout. Dus flink snoeien is goed voor de vorming van groeihout met nieuwe vruchten, maar pas op om teveel bestaande bloemknoppen weg te snoeien, anders komen daar het komende seizoen geen vruchten meer.