Vandaag een berk gesnoeid

Deze boom nam veel zonlicht weg, was lang niet onderhouden en de vorm was ook erg onregelmatig geworden. Er staken her en der takken uit. De opdracht was om de kroon te verlichten, onderhoudssnoei te doen en de kroon in te nemen.

Met behulp van klimtechniek en een Silky (heel scherp) handzaag is de boom voorzichtig gesnoeid. Er is natuurlijk geen gebruik gemaakt van klimsporen. Dat zou de boom te veel beschadigen.
Dikkere takken zijn eerst verder van de stam afgezaagd en vervolgens dichtbij de stam, maar wel buiten de takkraag afgezaagd voor de beste wondgenezing.

Halverwege de boom werden een tweetal “open” wonden geconstateerd, zie onderstaande foto’s.
Waarschijnlijk veroorzaakt door een foute snoei in het verleden waarbij een stomp is blijven zitten die vervolgens is weggerot en daardoor een “open” wond veroorzaakt.

Berkenboom snoeiwond
Open wond door het wegnemen van te groten takken van een berk.
Berkenboom snoei
Ingerotte wond. Dit is het gevolg van het afzagen van te dikke takken van een berk.

Tijdens het snoeien is de boom is een aantal keren vanaf de grond bekeken en beoordeeld op vorm, voordat er verder werd gesnoeid.
Op het laatst is samen met de klant nog een laatste inspectie gedaan om alles naar wens en tevredenheid te krijgen.
Er zijn toen nog een aantal dunnen takken met de stokschaar weggeknipt. Zo kan een boom helemaal in de gewenste vorm worden “geknipt en geschoren”.

Berk gesnoeid in Landsmeer
Weer licht en weer ruimte om te groeien. De berk kan komend voorjaar nu ook dichter bij de stam weer goed groeien.

Een boom ziet er na een flinke kroon inname en achterstallig onderhoud erg kaal en “bloot” uit, maar er is nu weer voldoende licht en ruimte voor deze berk om in het voorjaar weer mooi uit te groeien.
Meerdere buren gesproken die stuk voor stuk blij waren met de snoei vanwege het licht.

Opgeruimd staat netjes
Alle snoeiafval in de bus. En natuurlijk als laatste de boel weer mooi aanvegen, en in vuilniszakken meegenomen. Ons motto: opgeruimd staat netjes 🙂 Update: inmiddels hebben we een heel andere bus en een grote aanhanger en versnipperaar. Dat scheelt een boel handwerk 🙂