Een dikke apenboom (Araucaria araucana) met een breed uitgegroeide kroon gekapt. Deze boomsoort groeit van nature in het zuiden van Chili en het zuidwesten van Argentinië. Ook de stronk is door ons weggefreesd. Het hout van een apenboom is zeer harshoudend. Bij het kappen komt veel van deze witte hars vrij. Kleding en handschoenen komen onder dit kleverige sap zitten. De apenboom is daarom ook zeer ongeschikt voor de open haard. Deze boom had dikke takken. Omdat de stekelige schubben/bladeren van een apenboom/slangenboom het volume van de takken maar weinig groter maken is na het versnipperen het volume nog steeds wel groot. Houdt dus bij het kappen van een apenboom rekening met een groot volume afval.

Voorbereiding. Zaagbroek aan. Helm en gehoorbescherming op. 2 fliplijnen mee voor dubbele zekering en stabielere positie tijdens het zagen.
Voorbereiden van het versnipperen van de takken. Onze kleinste versnipperaar is een echte krachtpatser. Kan gemakkelijk worden verplaatst en kan in de meeste achtertuinen komen.
Op de achtergrond onze kleine stronkenfrees. Deze stronkenfrees is slechts 76cm breed en komt daarom bij stronken in achtertuinen en smallere poorten.
Het verzagen van de stam in handelbare/rolbare plakken met onze grote Stihl benzine kettingzaag. Helaas zijn deze grote zagen nog niet verkrijgbaar als accuzaag.
Het afzagen van de takken.
Met klimsporen aan de onderbenen kan gemakkelijk de boom in “gelopen/geklommen” worden. Deze sporen bestaan uit hardmetalen punten waarmee je goed in de bast kunt staan.