Grote berk gesnoeid

Vandaag op een zorgvuldige manier een grote berkgesnoeid. Deze berk was nog niet eerder onderhouden. Onderhoudssnoei was dan ook nodig voor de gezondheid van de boom en vanwege de “gevaarzetting”, met spelende kinderen en boven een tuin. Dan is het belangrijk om een boom regelmatig te inspecteren op gezondheid. Anders kunnen er spontaan (grote) takken uitvallen en soms kan een boom omvallen als de wortels of stamvoet zijn aangetast (let op schimmels en paddestoelen/elfenbankjes). In een bos geen probleem, maar in een tuin wel. Zo waren er in deze berk een groot aantal “schurende” takken die voor de helft “door” elkaar heen groeiden. Hierdoor worden beide takken verzwakt en kan er beter voor worden gekozen één van beide takken te snoeien zodat de andere tak gezond en goed verder kan groeien. Ook hingen er een aantal takken over de tuin van de buren en die werden erg laag. De boom vertoont ook enige scheefstand. Daarom zijn er een aantal grotere takken aan de hangende zijde weggenomen zodat de boom nu optisch en mechanisch wat beter in balans is.

Hieronder het resultaat voor en na. Schuif de verticale lijn naar links of rechts.

[twenty20 img1=”6217” img2=”6216” direction=”vertical” offset=”0.5″ align=”right” width=”60%” before=”Before” after=”After” hover=”true”]

De berk voor het snoeien.
De berk voor het snoeien.
De berk ná het snoeien.
De berk ná het snoeien.

Tijdens het snoeien:

Heel belangrijk bij het snoeien een boom is dat de klimmer géén klimsporen gebruikt (ijzeren punten aan de schoenen die in de bast kunnen worden gezet). Want daarmee wordt een boom ernstig beschadigd en kan daardoor dood gaan. Een vakkundige snoeier zaagt vaak met de handzaag. Bij zware takken eerst verder van de stam af om het gewicht weg te nemen en inscheuren tegen te gaan, en vervolgens dicht bij de stam maar wel aan de buitenkant van de takkraag. Hierdoor heeft de boom de beste kans om de wond duurzaam te herstellen.

De “éénderde regel”

Bij het snoeien van bomen geldt de “éénderde regel”. Een zijtak mag alleen worden weggenomen vlakbij een tak van tenmiste éénderde van de diameter van de weg te nemen tak. Anders kan de overblijvende tak de groei van de grotere tak niet goed overnemen en zullen er veel nieuwe, snelgroeiende (en daardoor zwakke) takken ontstaan.