Laagstam appelbomen

Laagstam appelbomen hebben weinig onderhoud nodig, geven veel appels en zijn geschikt voor een kleinere tuin. Het aanzicht is meer van een struik dan van een boom. De laagstam appelboom wordt ongeveer 2,5 meter hoog en 2 meter breed (of lager door te snoeien). De eerste takken zitten op ongeveer 50cm hoog. Laagstam appelbomen worden gebruikt in de professionele teelt. Gesnoeid en geleid in leivorm geven ze een maximale opbrengst appels omdat licht en warmte dan het beste over de takken worden verdeelt. Ook het onderhoud is bij een leivorm gemakkelijker omdat je er gemakkelijker bij kan. De onderlinge afstand bij meerder laagstam appelbomen dient minimaal 2 meter te zijn.

Halfstam appelbomen

Halfstam appelbomen worden maximaal 3 tot 3,5 meter hoog en 1,5 tot 2 meter breed (of lager door te snoeien). De onderste takken zitten op ongeveer 120cm boven de grond. De boom past nog wel in de meeste, niet te kleine, tuinen. De maat is nog niet te groot om nog zonder ladder gesnoeid en geplukt te kunnen worden. De halfstam appelboom ziet er wel uit als een boom, en niet als een struik, zoals soms bij de laagstam appelboom.

Hoogstam appelbomen

Hoogstam appelbomen worden 4,5 tot 5 meter hoog en twee tot drie meter breed (of lager door te snoeien). De onderste takken zitten op ongeveer 1,8 tot 2 meter boven de grond. Gemiddeld geven hoogstam appelbomen minder fruit en worden daarom niet voor de appels, maar voor het mooie aanzicht geplant. Ze geven echt karakter aan de tuin. Bij boerderijen staan ze ook vaak als “sier”boom. Een nadeel van hoogstam appelbomen is dat er voor het plukken van het fruit en het snoeien een ladder nodig is.