Knopen voor de boomverzorger

Vrijwaring: De inhoud op deze pagina is géén instructie. Het is essentieel om vóór het toepassen van knopen voor boomverzorging eerst praktijktraining en instructie van een ervaren vakman te krijgen. 

Bij het klimmend snoeien of afbreken van bomen is kennis van knopen van levensbelang. Een verkeerd gelegde knoop kan gemakkelijk leiden tot een dodelijk ongeval. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte knopen in de boomverzorging.

Schuifknopen

Schuifknopen klemmen vast onder spanning en zijn schuifbaar over een touw bij ontspanning. Schuifknopen kunnen worden gebruikt bij stijgen en dalen. Bij dalen alleen in een “double rope” systeem omdat het gewicht van een persoon te groot is om met deze knopen soepel af te dalen. Er zijn hulpmiddelen (zoals de Rope Wrench en de afdaal-acht) die een extra rem op de lijn zetten zodat een schuifknoop wel gebruikt kan worden bij het afdalen. Sommig schuifknopen moeten een kleinere diameter hebben dan het hoofdtouw (Prusik). Sommige knopen mogen dezelfde diameter hebben.

Prusik:

De bekenste schuifknoop. Vernoemd naar Karl Prusik, een Oostenrijkse bergsporter die de knoop in 1931 introduceerde. Gemakkelijk te leggen en te onthouden. Kan met een lus of een koord met eindlussen gebruikt worden.

Knut:

Vernoemd naar Knut Foppe.

Schwabisch:

Autoblock

De éénvoudigste maar toch goede schuifknoop.

Klemheist

Een variatie op de AutoBlock waarbij de onderste lus door de bovenste lus wordt gestoken.

schuifknoop300px-Klemheist

Geschikt voor personen

figure-8-on-a-bight:

anchor knot:

Alpine butterfly:

Een niet schuivende, vaste lus in het midden van een touw of een beschadigd touw “repareren” zodanig dat het beschadigde deel in de lus komt.
Betrouwbaar. Geschikt voor het dragen van personen. In alle richtingen belastbaar.

butterflyloop

Overige knopen

Paalsteek (Bowline):

Dubbele vissersknoop (Double Fishermans Knot):

994504c6194b2b8592f3a20c44b64173-fishermans-knot-fishing-knots

Timmersteek (Timberhitch)

Voor het vastbinden van een afvangtouw aan een (dikke) tak.

Timmersteek (Timberhitch) met muilslag (half hitch)

Voor het vastbinden van een afvangtouw aan een (dikke) tak/stam. De muilslag zorgt ervoor dat bij het optillen de stam minder draait en meer verticaal hangt.

Mastworp (Clove hitch)

Bevestiging van touw aan ronde mast, boom etc. Ongeschikt voor rechthoekige objecten. Als de mastworp onder spanning staat verschuifd hij niet en trekt zichzelf klem. Bij variërende spanning kan deze knoop losraken.

clove_hitch