Dode bomen kappen

Twee hoge dode bomen hingen met de bovenkant over een bungalow. Dat was natuurlijk een ongewenste situatie. De boom was al te lang dood om veilig in te kunnen klimmen. Een hoogwerker kon er niet bij. Maar voor ons is dat geen probleem met klimtechnieken.
Gelukkig stond er naast de hoge dode bomen een nóg hogere eik. Ik heb met een speciale katapult voor boomklimmen een werplijn hoog in de eik geschoten. Met de werplijn trek ik vervolgens de klimlijn omhoog.

Door mijn topanker hoog in de eik te maken kon ik van daaruit in de dode boom klimmen. Deze dode boom kon met afvangtechnieken stukje voor stukje worden afgebroken. Wij noemen dat “afblokken”. Als je maar stukje voor stukje de boom afbreekt gaat het goed. Als je te grote stukken in één keer wilt doen, dan is de kans groter dat het fout gaat.

Onderweg naar boven. Met de zogenaamde SRT klimtechniek (het klimmen in een enkel touw).
Aangekomen bij het “topanker” bovenin de eik. Ik schat ongeveer 25 tot 30 meter hoog.
Om de hoogte beter te kunnen beoordelen hierboven een foto van grotere afstand.
Met een werphaak kan ik mijzelf naar een andere boom toe trekken. In dit geval de dode boom boven de bungalow. Eenmaal aangekomen bij de dode boom maak ik mijzelf daaraan vast met een “fliplijn”. Dat is een positioneringslijn van staaldraad.