Vandaag een superleuke dag gehad met twee heel aardige mensen. Een grote treurwilg boven het water moest flink worden ingekort. De klant was net verhuist en in het koopcontract was de verplichting tot snoei van de treurwilg opgenomen. De vorige bewoner had de treurwilg nooit gesnoeid. De treurwilg hing inmiddels al boven de achtertuin van de buren aan de overkant van de sloot en één grote tak was al bijna afgebroken. Tijd om de boom eens flink te snoeien dus. Dat is voor wilgen geen enkel probleem. Ze lopen altijd weer uit. De uitdaging was om de zeer zware takken van deze treurwilg die boven het water hingen, niet in het water te laten vallen, maar via een afvangtouw boven land te krijgen. Dat is prima gelukt. Ik heb eerst een topanker voor mijn klimtouw zo hoog mogelijk in een rechte stam boven land gemaakt, en daar ook de katrol voor het afvangtouw bevestigd. Daarna kon ik in de takken boven het water klimmen, zo hoog mogelijk, om deze takken in kleine stukken af te zagen en  met afvangtouw naar de kant laten zakken.

Het is in een middag gebeurd. De klant, meneer en mevrouw, hebben alle takken door het huis naar de versnipperaar gedragen. Door deze hulp van de klant was het mogelijk om flink op de kosten te besparen. Want vaak kost het verwerken van snoei- of kapafval, het opruimen en versnipperen, meer tijd dan het kappen of het snoeien van een boom zelf. Door mee te helpen kan de klant dus flink besparen op de totale kosten voor het kappen of het snoeien van een boom.

Het was een heel leuke dag. De samenwerking was weer heel plezierig!

De treurwilg vóór de snoei. Flink de lucht in gegroeid.
Hier ben ik halverwege de boom de eerste takken aan het snoeien. Op de voorgrond, een gele stang met een rubberen katapult eraan. Daarmee kan ik mijn klimtouw heel snel hoog in de kruin van een boom krijgen. Hoe hoger het klimtouw in de boom zit, hoe sneller en beter ik aan de slag kan.
Werken boven water. Dat is pas leuk! De truuk is om alle takken met een touw aan land te krijgen en ze niet in het water te laten vallen. Want dan kan het een heleboel werk zijn om de takken, vooral de zware takken uit het water te vissen.
Alweer wat verder gekomen met de snoei. Dat scheelt een boel kroonvolume. De boom kan straks weer vele jaren groeien voor een volgende snoeibeurt nodig is. In een woonomgeving met hogere gevaarzetting is het snoeien en onderhouden van treurwilgen noodzakelijk. Takken zijn erg breukgevoelig. En vooral als de takken zwaar worden is de kans op onverwachte breuk, bij harde wind, groot.
De treurwilg is ingekort tot een ongeveer twee meter onder het punt waar ik hier op sta.
Héél veel snoeiafval.
Snoeiafval. Meestal versnipper ik de takken in mijn aanhanger en het dikke hout willen mensen meestal graag voor de open haard houden of aan kennissen met een open haard of allesbrander geven.