Een bijzondere boom. Een conifeer van 50 jaar oud, met veel dode takken, op een veel te klein plekje van ongeveer één meter breed tussen twee schuurtjes en met de achterzijde tegen(!) een schuurtje. De dode takken zijn wellicht veroorzaakt door de geringe wateraanvoer en voedingsstoffen onder de schuurtjes. Vandaar dat deze plek voor deze boom niet geschikt meer was. Deze conifeer was al eens getopt. Daardoor zijn er drie verschillende, concurrerende toppen ontstaan. Te laag toppen is dan ook nooit een oplossing om een boom minder hoog te maken. Het werkt tijdelijk, maar het resultaat zal zijn dat er meerdere toppen ontstaan waardoor het probleem op termijn (letterlijk) alleen maar groter wordt.

Klein plekje, grote boom.
Klein plekje, grote boom. Maar met onze nieuwe afvangbolder onderaan de boom kunnen zelfs de meest zware stamdelen veilig naar beneden worden getakeld.

Een boom op een “lastige” plaats dus. Maar dat is voor ons geen probleem. Door de boom met moderne klimtechnieken voorzichtig in delen naar beneden te takelen en met de juiste gereedschappen, lukt het om de daken van de schuurtjes niet te beschadigen. Hiervoor gebruiken wij, onder andere, een zogenaamde “afvangbolder”, dat is op bovenstaande foto de blauwe metalen constructie die met een spanband aan de boom is bevestigd. De afvangbolder geeft een enorme wrijving op de afvanglijn zodat de zwaarste stamdelen door één man rustig en veilig kunnen zakken aan de afvanglijn. Elke slag om de bolder geeft de afvanglijn weer extra wrijving, maar één slag is vaak al meer dan genoeg.

Door een snoeibeurt 25 jaar geleden waren er 3 verschillende toppen gaan groeien
Door een snoeibeurt 25 jaar geleden waren er 3 verschillende toppen gaan groeien
Naar beneden takelen met afvanglijn van de twee kleinere toppen.
Naar beneden takelen met afvanglijn van de twee kleinere toppen.
Naar beneden takelen van de ééna grootste top.
Naar beneden takelen van de ééna grootste top.

Om te beginnen zijn de zijtakken via de “speedline” methode op de goede plek in de achtertuin naar beneden gelaten. Vanwege een vroegere “topping” waren er 3 verschillende toppen ontstaan. Door in de dikste top te klimmen konden de twee andere toppen aan de bovenkant vastgemaakt worden aan onze afvanglijn. Via de afvangbolder onder aan de boom konden deze zware toppen toch voorzichtig en veilig naar beneden worden getakeld.

De top is eraf en hangt met afvangtouw aan de katrol om langzaam naar beneden te laten zakken.
De top is eraf en hangt met afvangtouw aan de katrol om langzaam naar beneden te laten zakken.

Na het veilig naar beneden takelen van de zijtakken en de twee kleinere toppen gaat de top eraf. Dit is altijd het meest spannende moment van een boom kappen omdat het hout zich boven de klimmer bevindt. Je moet dan goed inschatten in welke richting de top gaat vallen, want de valkerf kan maar beperkt sturen.

Het "afblokken" van de stam. Deze wordt in delen naar beneden getakeld.
Het “afblokken” van de stam. Deze wordt in delen naar beneden getakeld.

Na het aftoppen, kan het afblokken beginnen. De stam wordt daarbij in delen gezaagd en elk deel wordt afgevangen met behulp van de afvangbolder die onderaan de stam is bevestigd. Tenslotte kunnen de onderste stamdelen naar beneden worden gegooid omdat die heel goed gericht kunnen worden. Er is dan maar een kleine ruimte onder de boom nodig om ze veilig op de juiste plaats te laten vallen.

De stronk

Door de stronk zoveel mogelijk af te graven is het gelukt om de onderste zaagsnede laag te maken. Laag genoeg om eroverheen te kunnen tegelen.

De Afwerking

Direct de volgende dag al was het plekje van de boom door de eigenaar prachtig betegeld. Nu konden daar stenen en dakpannen en nog wat andere zaken worden opgeborgen die voorheen een beetje in de weg stonden.

De Gastvrijheid

Toen ik helemaal bovenin de boom zat kwam de vraag of ik een broodje knakworst zou lusten. Het was lunchtijd. Normaal is het terugkomen uit de top en weer terugklimmen wel iets wat je wilt vermijden, maar…met onze nieuwe Petzl ZigZag (om in bomen mee te “zigzaggen”) is het snel in- en uit bomen klimmen geen probleem meer. Dus voor een broodje knakworst was ik snel beneden. Toen ik ook nog spontaan zelf geperst sinaasappelsap kreeg aangeboden kon mijn geluk niet meer op. Wat enorm lekker was dat! Enorm bedankt en grote waardering voor de gastvrijheid!