Weer een boom die te groot was geworden en al het licht in de woonkamer wegnam. De klant gaat er een mooie boom voor in de plaats neerzetten, maar wel een soort dat kleiner blijft.

Kijk voor een lijst van kleinere bomen op onze website hier.

We hebben de takken versnipperd in twee big bags. Dat is heel handig. Dan kun je de snippers later als bodembedekking gebruiken in de borders. Dat is ideaal! Want een flinke laag (5 tot 10cm) snippers is zeer goed voor de grond en de planten. De grond droogt niet uit, krijgt meer zuurstof en de snippers verteren en maken de grond zeer vruchtbaar. Ideaal dus.

We hebben voor de zekerheid nog wel even een opvouwbare aluminium rijplaat over de plastic brievenbus onder de takken gezet. Zo werd de brievenbus beschermd tegen vallende takken.

Boven in de boom het ankerpunt voor mijn klimtouw vastmaken. Hoe hoger hoe beter. Dan kun je lager in de boom verder naar buiten werken.
De eerste takken zijn eraf. Rondom met de kettingzaag eerst de uiteinden van de takken wegzagen, en daarna naar binnen werken. Ongelukken gebeuren als dingen te groot worden. Als je teveel in één keer wilt afzagen. Als de takken te groot of te dik zijn. Het is daarom vaak verstandig om de boom in kleinere delen “af te breken”.
Vooraan de opvouwbare aluminium rijplaat over de brievenbus ter bescherming. Het meeste van de boom is nu al gekapt.
Een trektouw zo hoog mogelijk vastmaken. Ik zaag deze tak af bij de splitsing onderaan, terwijl de klant en een buurman aan het touw trekken. Het ging perfect!
Nog één stapje en ik ben weer beneden. Het laatste deel van de stam laat ik in één keer vallen. Hierna heb ik alles in stukken gezaagd en de boomstronk weggefreesd. Dan kunnen daar weer planten op gezet worden. Alsof er nooit een boom is geweest. Het mooiste is dat er weer een nieuwe boom geplant wordt.