Twee beuken gesnoeid. Een hele prettige samenwerking met de klant. Klant vond het slepen met takken “therapeutisch”. Terwijl ik in de boom zat om met vormbehoud toch veel van de kroon weg te nemen, sleepte de klant de takken naar de voorkant van het huis waar de aanhanger en versnipperaar stonden.

De klant was erg blij met het resultaat. Het voldeet geheel aan zijn wens om de kroonvolumes te verkleinen, met vormbehoud, voor meer licht in het huis en meer zon op het terras.

Ook heb ik onderhoudssnoei toegepast. Dubbele- en schurende takken verwijderd. Dode takken verwijderd. En van alle resterende twijgjes aan de buitenkant van de nieuwe kroon de punten afgehaald, zodat nieuwe twijgjes in de toekomst meer opzij in plaats van naar buiten gaan groeien.

De situatie vóór snoei….

…en de situatie ná de snoei. Bij het flink verkleinen van een boomkroon wegens achterstallig onderhoud, wordt het kale binnenste van de boom zichtbaar. Veel van de kleinere buitenste takken worden weggenomen. Dat geeft in eerste instantie een kaal aanzien, maar dat komt in de komende jaren goed. Daarna zal dan om de paar jaar de boom moeten worden bijgesnoeid, waarbij de boom bij elke snoeibeurt mooier wordt. Meer in de gewenste vorm, en weer helemaal groen.

Voorbereidingen.
Bezig in de boom.
Bezig in de boom. versmallen en verlagen van de kroon met vormbehoud.
Veel snoeiwerk kan met stokzaag vanaf de grond of vanaf het dak van een schuurtje. In de boom kan ook veel snoeiwerk met de handzaag worden gedaan. Alleen de dikkere takken gaan sneller met de kettingzaag.
Bezig in de boom. In het algemeen geldt dat hoe hoger je klimt, hoe meer controle je hebt over het kap- of snoeiwerk. Omdat je dan kleinere stukken kunt afzagen.