Vandaag heb ik twee bomen gekapt. Het waren middelgrote bomen die in zijn geheel in de tuin konden vallen. Door toepassing van de juiste zaagtechnieken, waarbij ervaring wel een vereiste is, kan de richting waarin de boom valt nauwkeurig bepaalt worden. Door de boom niet bij de grond, maar hoger, door te zagen, kan de valplaats kleiner zijn.

De bomen waren door de vorige bewoners te dicht op het huis geplant. Een veel voorkomend probleem. Mensen vergeten bij het planten in de toekomst te denken. Een toekomst waarin de volwassen boom met de takken over het dak, tegen het huis, en over de buurtuinen groeit.

De takken zijn in de tuin versnipperd. Een heel goed idee. Want houtsnippers en loof zijn een ideale bodembedekking. De planten zullen u er dankbaar voor zijn.

De stamdelen heb ik in mijn aanhanger afgevoerd.

Ook de stronken heb ik verwijderd met de stronkenfreesmachine (ook stobbenfrees genoemd)

Omdat de wortels van de dennenboom de tegels van het terras omhoog hadden gedrukt heb ik eerst die wortels met een bijl verwijderd. Een scherpe bijl werkt erg goed bij het verwijderen van dunnere wortels. Ook een (grote) reciprozaag kan worden gebruikt, maar de zaagjes worden zeer snel bot.

Hieronder een fotoreportage van het kappen van de twee bomen:

Boom 1. Hier is goed te zien dat de boom bijna tegen de dakrand staat en dat één zijde van de boom geheel over het dak hangt. Hierdoor blijf dit gedeelte van het huis vochtig, de dakpannen krijgen een groene moslaag en dat is niet bevorderlijk voor de regels onder de dakpannen. Door het vocht zullen houten regels eerder wegrotten.
Boom 2. Ook veel te dicht op het huis.
Boom 1 valt. Door de juiste zaagtechniek en met de nodige ervaring is het mogelijk om precies de valrichting te bepalen. Zo zal er geen ongewenste beschadiging aan de tuin of de heg ontstaan.
Boom 1 halverwege de val.
En boom 1 is gevallen.
Boom 2 valt.
Boom 2 halverwege de val.
En boom 2 is gevallen.
Het versnipperen van de takken in de tuin. Heel goede bodembedekking. De snippers voorkomen verdamping van het vocht in de grond, zodat de grond minder snel uitdroogt. En de grond blijft er ook luchtig door. En dat bevorderd de groei van planten, struiken en bomen.