Vandaag 2 platanen gekapt. De klant wilde op de plaats van de bomen tegels, en het groengedeelte verplaatsen. Herinrichting van de tuin dus. Veel van de tegels die al om de bomen lagen waren door de wortels van de bomen omhooggedrukt.

Platanen zijn veel te grote bomen voor een gemiddelde tuin. Je kunt ze wel goed klein houden, net als esdoorns en lindes bijvoorbeeld, maar dan moet je ze wel elk jaar snoeien.

Als u een boom plant, plant dan een boom die past in de tuin.

Klik hier voor een lijst met bomen die niet te groot worden.

Plataan omzagen
Het omzagen van de plataan. We gebruiken hiervoor een milieuvriendelijke accuzaag van Husqvarna. Zonder uitstoot van schadelijke brandstofgassen. Bovendien geven deze accuzagen veel minder lawaai voor de buurt. Dat stellen de buren op prijs.
Plataan ligt
Hier ligt de eerste plataan. Nu worden de takken eraf gezaagd en versnipperd in de aanhanger. Daarna de stam in draagbare stukken gezaagd.
Wortels met een bijl verwijderen
Met de handbijl wortels verwijderen.

Tenslotte frezen wij de wortels weg met onze stobbenfrees. Voor kleinere boomstronken kan dat goed met onze handstobbenfrees. Voor grote boomstronken hebben wij een grote stobbenfrees op rupsbanden.
Het resultaat na het stobbenfrezen
Als de boomstronk is weggefreesd, dan rest er een mengsel van houtsnippers en aarde. En dat is een zeer goede bodembedekking. Dit mengsel composteerd in de loop van de tijd en geeft dan veel voedingstoffen voor de planten in de tuin.